Головна » 2013 » Червень » 4 » Перекриття дороги у с. Гвізд
10:50
Перекриття дороги у с. Гвізд

01.06.2013 року вранці мешканці села Гвізд Надвірнянського району, перекрили ділянку дороги Богородчани – Надвірна.

Учасники акції в такий спосіб намагались запобігти незаконній, на їхню думку, передачі у власність окремим особам частини сільського пасовиська. Люди стверджують, що свого часу їм заборонили приватизовувати і забудовувати ці землі у зв'язку з тим, що вони є меліоративними. Утім, вже за деякий час частину їх було передано у власність деяким сільським бізнесменам. Один з них, як стверджують протестувальники, Красій Роман Михайлович займається вивозом піщано-гравійної суміші з річок Надвірнянщини і вже неодноразово вихвалявся, що має добрі зв'язки з представниками Надвірнянської районної влади та правоохоронних органів. У селі навіть переконані, що у нього "піврайону куплено”. Ще один, кому виділили землю на пасовищі — священик місцевої парафії Української православної церкви Київського патріархату Церкви Архістратига Михаїла Траско Любомир Ількович. За словами селян, останній вже відмовляється від ділянки, щоб уникнути розбрату між жителями села.

Зі слів Гвіздського сільського голови (Половко Василь Юрійович), корені проблеми криються ще з 2007 року. "Земельні ділянки, - розповідає сільський очільник, - були виділені в 2007 році. На протязі цього часу люди собі їх приватизовували – абсолютно ніхто ніяких претензій не висловлював. У 2010 році ми прийшли – я як раз в листопаді почав виконувати обов'язки сільського голови – і ці люди почали робити на своїх земельних ділянках якісь там земляні роботи. Громада обурилася і вважала, що ці 32 сотки – вони зайшли на пасовище громади. Пасовище громади на даний час має 32 гектари, а там є чотири плани по 8 сотих – всього 32 сотки. У мене були десятки різноманітних з ними зустрічей – я просив тих, які отримали і мають державні акти, щоб вони залишили їх у зв'язку з тим, що громада незадоволена. Громаду просив: лишіть ті 32 сотки – дальше ніхто не збирається давати, бо для цього потрібна зміна цільового призначення. У мене було десь 15 з ними зустрічей – різноманітних”. Надалі, зі слів сільського голови, селяни звернулися до прокуратури, яка оскаржила рішення про видачу тих чотирьох планів, проте суд програла. Рішення Надвірнянського суду підтвердив Апеляційний суд Івано-Франківської області. Відтак питання досі залишається невирішеним. "І до мене особливих претензій не виставляють, - говорить пан Половко, - але кажуть, що вони мене обрали – чому я не можу відмінити? Коли я пояснюю, що вони мають державний акт на право власності – і прокуратура не могла, і суд не може, то як може сільський голова позбавити на сесії людей державного акту на право власності? Тупикова ситуація – розумієте”. Втомившись від постійного перебування між двох вогнів, сільський голова навіть написав заяву з проханням звільнити його від виконання покладених на нього обов'язків очільника села. Проте, проблеми це, вочевидь, не зніме.

На перекриття важливої автомобільної магістралі селяни зважились після того, як хтось їм повідомив, що цією дорогою їхатиме голова Івано-Франківської ОДА Вишиванюк Михайло Васильович. Машини губернатора вони, втім, так і не дочекалися. Проте до них вийшов нещодавно призначений новий голова Надвірнянської районної державної адміністрації Касіянчук Юрій Дмитрович. Поспілкувавшись з селянами, новий очільник Надвірнянщини закликав їх відкинути зайві емоції та делегувати представників громади, які є добре обізнаними у суті справи, щоб у спокійній обстановці, у робочому кабінеті голови РДА спільно шукати вихід із ситуації. "Я вам обіцяю, що ми знайдемо правильне рішення, і буде добре всім”, - зазначив пан Касіянчук протестувальникам. Така зустріч має відбутися вже сьогодні. "Ми домовилися, але ви нам допоможіть, ми вам просимо”, - погодилися з пропозицією чиновника селяни. А крім того, попросили обов'язково вивчити законність вивозу новими власниками земель гравію з річок та їх корупційних зв'язків у владі та правоохоронних органах. "Про дану проблему я чую вперше, - прокоментував пан Касіянчук ситуацію журналістам, - в силу тих обставин, що я на посаді я тільки три місяці: в кінці січня – 21-го числа я був призначений головою районної державної адміністрації. Проблем надзвичайно багато. Домовилися ми з представниками громади, що вони прийдуть у понеділок, у любий вигідний для них час – я чекатиму їх на роботі – ми вислухаємо усі проблемні питання, ми підключимо усіх фахівців. Я так розумію, що проблемне питання стосується проблемних відносин і в найкоротший час ми цю проблему вирішимо разом з громадою”.

Категорія: Надзвичайні події | Переглядів: 1305 | Додав: Адмін | Теги: Надвірнянська РДА, Траско Любомир Ількович, Половко Василь Юрійович, Красій Роман Михайлович, новини Надвірнянщини, Надвірна, новини, Гвізд, Касійнчук Юрій Дмитрович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
1 громадсько-політична рада надвірнянщини  
0
Шановні журналісти!!!
Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята - Дня журналіста. Журналістика – це навіть не робота, а стиль життя. І сьогодні наші журналісти показують приклад справжнього патріотизму. Добробуту! Національного напрямку та патріотичного духу! Здоров'я та натхнення, бажаємо великих тиражів, поповнення читацької аудиторії, розширення кола друзів, особистого щастя, сімейного благополуччя, нових цікавих тем, гострого пера, сміливих проектів та наполегливості в досягненні нових висот на ниві журналістики! Нехай не зраджує вас удача і творче натхнення!

2 Адмін  
0
Дякуємо, Ярославе Юрійовичу! Бажаємо і Вам натхнення, вірних друзів і здоров'я!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]