Головна » 2012 » Липень » 7 » Патріарх УПЦ КП Філарет нагородив вихідця з Надвірної (ФОТО)
01:09
Патріарх УПЦ КП Філарет нагородив вихідця з Надвірної (ФОТО)

У суботу, 07 липня 2012 року, Манявський Скит, що в Богородчанському районі, відвідав глава Української православної церкви Київського Патріархату Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (Денисенко Михайло Антонович). Після урочистого богослужіння Патріарх виголосив промову, у якій закликав українців захистити рідну мову, державу і церкву. 

 

Першосвятительський візит на Івано-Франківщину тривав два дні – 7-го та 8-го липня. За традицією, у день святкування Різдва Іоанна Предтечі та святих Іова і Феодосія Манявських, Патріарх Філарет очолив Літургію в Хресто-Воздвиженському Манявському монастирі. Участь у святковому богослужінні також узяло вище духовенство Церкви – митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф, та інші священнослужителі. На богослужіння прибули сотні прочан з Прикарпаття. Після служби Святійший Патріарх звернувся до присутніх із півгодинною проповіддю.

 

Він зазначив, що наступив час захистити головні українські цінності - мову, державу і церкву. У своєму слові до вірних глава церкви сказав: «Ми повинні любити свою батьківщину Україну, свою державу. Співаємо у гімні «душу й тіло ми положим за нашу свободу»? Співаємо! Так от, прийшов час, коли треба виконати це, бо Україна під загрозою, під загрозою втрати рідної мови… Бо є українці по крові, але мову свою віддали на потоптання…

 

Дорогі браття і сестри, ми живемо в час випробування. Бог дав нам державу як дар з неба. Ми отримали державність не шляхом революції, не зброєю, а отримали її як милість Божу. Ось тепер Господь і ставить перед нам запитання: достойні ви мати свою державу, достойні ви бути свобідними? Чи ви хочете знову в рабство? Зараз таке ж саме випробування перед нами, як було в раю перед Адамом і Євою. Тоді Господь казав: «Не їжте плоди з цього дерева - помрете». А диявол каже: «Їжте – будете богами».

 

Не зробимо невірний крок, як Адам і Єва, а виберемо те, що дав нам Бог! Дав нам Бог свободу, державу, то ж тримаймося цього! А не будемо слухати наших воріженьків, які бажають нас поневолити. І поневолити хитрощами. Нехай вони не спокусять нас.

 

Ми повинні стати на захист свого народу, своєї мови, своєї культури, своєї історії і своєї церкви…

 

Якщо ми повинні віддати свою незалежність і свою свободу, то, Господи, для чого ти нам дав її? Невже для того, щоб ми двадцять років погрались у свободу і знову туди ж – у ярмо? Ні, Господь дав назавжди! І тому зараз випробує. І треба нам зараз показати, що ми достойні мати свою державу, мати свою мову, яку так паплюжать наші брати в лапках. І  якщо ми тут будемо стійкими, то будемо стійкими і в боротьбі з власними гріхами. Бо збереження нашої держави і мови – це не є наша головна мета, це тільки засоби для досягнення головної мети нашого життя. А яка головна мета нашого життя? Це заслужить на землі вічне Царство Небесне».

 

Після завершення божественної літургії предстоятель УПЦ КП Філарет перебував в готельно-ресторанному комплексі "Лейбова гора”, що знаходиться, за інформацією nadvirna.at.ua, в с. Жураки Богородчанського району, де нагородив Орденом Святого Миколая Чудотворця «за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження Української Помісної Православної Церкви» співголовів «Всеукраїнського Благодійного Фонду» депутата Івано-Франківської обласної ради Дерев’янка Юрія Богдановича і юриста й правозахисника Володимира Грабовецького, а також депутата обласної ради та заступника голови БО «Всеукраїнський Благодійний Фонд Юрія Дерев’янка» Хопту Володимира Івановича. Крім зазначених діячів різні ордени отримали Сич Олександр Максимович, Вишиванюк Михайло Васильович та деякі працівники Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

 

До теми:

 

Архітектурний монастирський комплекс будівель Маняви представляє ансамбль кам'яних і дерев'яних споруд. Між схилами гір, покритих вічнозеленими ялицями, з трьох сторін скит омивається водами правої притоки річки Манявки. Колись це було місце для молитви, очищення, сповіді і причастя, надійне сховище за часів нападів татар і турок. Майдан монастиря має підземні склепінчасті пивниці, справжні лабіринти з таємними виходами в гори, сполучними переходами між будівлями. У 1621 р. скит було обнесено кам'яним муром з трьома оборонними баштами.

Скит як обитель мав особливу місію і слугував притулком для двох сотень ченців.

У 1620, а пізніше в 1748 р. від Константинополя діставав ставропігію - це означало, що монастир не підлягав ні Львову, ні Києву, ні Москві, ні Риму, тобто був незалежним. У 1628 р. Манявський скит отримав титул «очільного монастиря воєводств Російського (Галицького), Белзького і Кам'янець-Подільського)». Скиту підпорядковувалися тоді 556 інших монастирів.

Монастирське кладовище стало місцем вічного спочинку для тисяч віруючих християн різних конфесій і ченців скиту. Зокрема, на думку багатьох учених, саме в скиту Манявському похований гетьман Іван Виговський, оскільки він особисто просив про це за життя. Біля нього, ймовірно, покоїться дружина Олена Статкевичівна. У 1930-х рр. здійснювалися спроби розшукати могилу гетьмана, проте безуспішно. Наразі пошуки відновлено.

 


Категорія: Релігія | Переглядів: 1381 | Додав: Адмін | Теги: Дерев'янко, Надвірнянщина, Манявський Скит, Хопта, Новини Надвірної, Надвірна, Грабовецький, церква, Надвірнянський район, УПЦ КП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]